Saloner

Herefter oplæg af Neal Ashley Conrad Thing, forfatter, ph.d., der under overskriften Sandhed og intet andet end sandhed præsenterer Ingeborg Bachmans læsning af Prousts roman.

Den østrigske forfatter Ingeborg Bachmann slår i et radioessay fra 1958 hovedet på sømmet i forhold til, hvad det handler om i På sporet af den tabte tid: Utrættelig, ustoppelig søgen efter sandhed på alle tilværelsens niveauer. Kort sagt: Sandhedstørst.

Prousts fortæller søger lykken, over flere tusind sider kæmper han for at løse lykkens gåde, hvor kommer lykken og glæden fra? og han når frem, men kun for at indse, at lykkens eneste formål er at gøre ulykken mulig, og at det til syvende og sidst er de æstetiske, åndelige og spirituelle sandheder, han skal sætte ord på, og du er forbundet med alle slags sandheder.

Som Bachmann læser Proust, befinder vi os i et pandemonium, et helvede bestående af tvangsmekanismer. Den drivende mekanisme er følgende: Så snart den enkeltes søgen eller længsel finder frem, så snart den når sit mål, begærer selvsamme person (– og adskillige andre i værket!) noget andet eller en anden, hvis ikke denne allerede er blevet undergravet af egne eller andres drifter. Som det typisk sker for romanens mange homoseksuelle. Men vilkåret gælder for alle, for vi er ikke dem, vi tror vi er, konstaterer Ingeborg Bachmann på Prousts og egne vegne.

Sandhed og intet andet end sandhed er også titlen på Neals kommende lille encyklopædi om Marcel Proust og På sporet af en tabte tid.

 ———————–

Bemærk, at vi naturligvis tager vores forholdsregler i forhold til Covid-19, men også at vi nu er begrænset af et maksimalt antal deltagere på 50. Vi håber naturligvis ikke, at vi af den grund er nødt til at afvise medlemmer i døren, men kom gerne i god tid, så vi i ro og mag kan finde en god måde at håndtere situationen på.

Salonen finder sted:

Søndag d. 27. september 2020 kl. 15.00-17.00 

Bethesda
Rømersgade 17
1362 København K

Det danske Proust-selskab afholder

Efterårets saloner 2020 afholdes i Bethesda, Rømersgade 17, København K og afholdes på nedenstående datoer

27. september

1.  november

29. november

 

Vi er desværre nødt til at aflyse vores planlagte saloner marts, april og maj.

Vi håber at kunne mødes igen til september.

 

Salon og Generalforsamling søndag d. 23. februar 2020 kl. 15-17 i Bethesda, Rømersgade 17

 

Salon med oplæsning

Skuespiller Michael Moritzen vil læse op af På sporet af den tabte tid

Bind 6, “Guermantes’ verden 2”, side 295-314.

 

Efter oplæsning vil der være generalforsamling for medlemmer.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com