Céleste Albaret: Monsieur Proust

Erindringer fortalt til Georges Belmont

 

416 sider. DKK 388

Udgivelsesdato: 18.10.2008
Oversat fra fransk af Helga Schmidt og Neal Ashley Conrad
Udgivet af Forlaget Multivers

Læs forordet

Se indholdet

 

 

 

 

 

“… på sin egen skævbenede måde et vidunderligt og charmerende portræt af et stort værks tilsynekomst og af et karismatisk menneskes næsten uhyrlige dedikation til det værk, der skulle overleve ham”Monsieur Proust: Céleste Albarets erindringer fortalt til Georges Belmont.

Politiken / Mikkel Bruun Zangenberg

Læs hele anmeldelsen.

Céleste Albaret var Marcel Prousts husholderske og eneste fortrolige i hans livs sidste otte år, 1913-1922, hvor han lige til det sidste skrev på den roman, han var begyndt på for flere år siden: På sporet af den tabte tid.

Proust isolerede sig og undlod helst at forlade sit arbejdsrum, sengen. Gik han ud eller modtog gæster, var det som regel et led i en research til romanen. Céleste tilså ham, kendte hans vaner, havde samtaler med ham, tilberedte hans café au lait. Hun fandt sig i hans bizarre manier og forfængelighed, og var der straks, når han forlangte det mindste. Hun var ved hans side, da han døde.

Gennem hendes erindringer, der først blev nedskrevet, da hun var 82, kommer vi til en nærmere forståelse af Proust som menneske, hans arbejdsmetode, hans vedholdende optagethed af værket og hans kamp mod sygdommen og døden.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com