Forårets saloner 2022

Kære medlemmer og venner af Det danske Proustselskab.

I indbydes hermed til Proust-salon søndag d. 23. januar kl. 14.00

Vi har lejet Gentofte Kino til en privat forevisning af den tyske instruktør Percy Adlons første spillefilm ”Céleste” fra 1980, der fik stor international opmærksomhed ved filmfestivalen i Cannes. Nogle vil kende Percy Adlon fra andre af hans film, ikke mindst den stærkt prisvindende ”Bagdad Cafe” (1987) – som også blev til en amerikansk TV-serie.

Filmen ”Céleste” er baseret på de erindringer, som Céleste Albaret udgav i 1973 om sit meget tætte liv med ”Monsieur Proust” som hans husholderske i årene 1913-22. I den periode var skabelsen af romanværket ”På sporet af den tabte tid” det altoverskyggende i Prousts liv. Arbejdet med værket vendte op og ned på nat og dag i Prousts og dermed også i Céleste Albarets liv. Hendes indsats i lejligheden i Boulevard Haussmann og senere Rue Hamelin muliggjorde, at Proust kunne opholde sig næsten uafbrudt i sengen i sit arbejdsværelse, koncentreret om at skrive sin roman. Filmen – der smukt skildrer denne symbiose omkring skabelsen af et litterært storværk – er blevet kaldt ”en af de største hyldester som én kunstart har givet til en anden”.

Kom og oplev filmen i Gentofte Kino! Bemærk, at arrangementet allerede starter kl. 14.00. Der er gratis adgang, hvis du er medlem, og det koster kun 50 kr., hvis du ikke er. Husk gyldigt coronapas.

Salonen finder sted:

Søndag d. 23. januar 2022 kl. 14.00

Gentofte Kino

Gentoftegade 39

2820 Gentofte

Efterårets saloner 2021

Proust-salon søndag d. 21. november kl. 15.00-17.00.

Skuespiller Ina-Miriam Rosenbaum vil læse op af På sporet af den tabte tid, Bind 6, “Guermantes verden II”side 396-414 og således afslutte oplæsningen af bind 6.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Unknown-1.png

Herefter oplæg ved Dr.Phil. Judy Gammelgaard, der har særlig indsigt i samspillet mellem litteratur og psykoanalyse og som præsenterer sit foredrag på følgende måde:

Marcel Proust er berømmet for sit smukke billedsprog. Metaforer og andre retoriske troper florerer i stort tal i romanværket På sporet af den tabte tid. I mit foredrag vil jeg med reference til især Gérard Genette fremhæve metonymiens plads ved siden af de navnkundige metaforer. Men først vil jeg give en kort introduktion til den klassiske retorik og specielt til definitionen af metonymien. Herefter vil jeg henvise til det psykoanalytiske begreb om forskydning som sprogteoretikere har sammenlignet med metonymien. Endelig vil jeg anvise den plads, metonymien har i Prousts værk og især knytte nogle kommentarer til forholdet mellem metonymi og metafor.

Der er gratis adgang, hvis du er medlem, og det koster kun 50 kr., hvis du ikke er.

————————- 

Salonen finder sted:

Søndag d. 21. november 2021 kl. 15.00-17.00 

Bethesda
Rømersgade 17
1362 København K

OBS: Den efterfølgende salon ligger søndag d. 23. januar 2022, hvor vi planlægger at se film på Posthus Teatret.

 Proust-salon søndag d. 31. oktober kl. 15.00-17.00.

Skuespiller Ina-Miriam Rosenbaum vil læse op af På sporet af den tabte tid, Bind 6, “Guermantes verden II”side 396-414 og således afslutte oplæsningen af bind 6.

Herefter vil Aase Malver, der har fransk som hovedfag og retorik som sidefag, sammen med formand, Jesper Brohus, kaste et blik på to forhold i På Sporet af den tabte tid: rækkefølgen af begivenhederne i romanen samt en typisk sætningskonstruktion heri. Begge dele har gennem tiderne forvirret mange Proustlæsere, der ofte har spurgt sig selv: hvor befinder jeg mig lige nu i romanen? Og hvordan er vi havnet her i denne sætning, der synes at sno sig langsomt væk fra det, der var dens udgangspunkt? 

Gå ikke glip af denne salon, hvor bind 6 afsluttes, og hvor vi dykker ned i de mere forklarende aspekter i forhold til Prousts roman.

Der er gratis adgang, hvis du er medlem, og det koster kun 50 kr., hvis du ikke er.

————————- 

Salonen finder sted:

Søndag d. 31. oktober 2021 kl. 15.00-17.00 

Bethesda
Rømersgade 17
1362 København K

Proustsalon søndag d. 26. september kl. 15.00-17.00.

Skuespiller Joen Bille vil læse op af På sporet af den tabte tid, Bind 6, “Guermantes verden II”side 379-397.

Herefter vil Proustselskabets kasserer, Torsten Moe, se nærmere på Prousts økonomiske forhold i et oplæg med titlen ”Proust og pengene”! I indlægget vil Torsten give en karakteristik af, hvordan Proust forvaltede den ganske anseelige arv efter forældrene, der døde relativt tidligt (Adrien 69 år gammel i 1903; Jeanne 56 år gammel i 1905). Desuden vil Torsten beskrive, hvordan træk af Prousts personlighed kommer til udtryk i forholdet til penge – og hvordan både Prousts tankegang som investor/spekulant og økonomiske hændelser i hans liv sætter sig spor i værket ”På sporet af den tabte tid”.

Salonen finder sted:

Bethesda
Rømersgade 17
1362 København K

OBS: Den efterfølgende salon ligger søndag d. 31. oktober 2021.

Proust-salon søndag d. 5. september kl. 15.00-17.00.

 Vi har tidligere nævnt en salondato i august, men har udskudt vores opstartsdato til d. 5. september. Og det er der en god grund til, og den og en anden spændende begivenhed følger der mere om nedenfor. Så sørg for at læse mailen helt til ende.

Skuespiller Peter Oliver Hansen vil læse op af På sporet af den tabte tid, Bind 6, “Guermantes verden II”side 361-379. 

Herefter oplæg ved dr.phil. og psykoanalytiker Judy Gammelgaard, der præsenterer sin netop udkomne bog, der har titlen I skyggen af hvidtjørnen. Samtaler med Proust.

Fra beskrivelsen af bogen: Enhver læser af Marcel Prousts omfattende romanværk På sporet af den tabte tid bliver grebet af de små æstetiske lykkechok, helten oplever, når to sansede indtryk falder sammen på tværs af tid. Mens de ufrivillige erindringer fremkalder en særlig lykkefølelse, som er det eneste sted, helten kan fordybe sig i tingenes essens, er det i det levede liv, han gør sig sine erfaringer. De eksistentielle tematikker, som åbner sig for læseren bag den poetiske leg med metaforer, handler om tab af kærlighedsobjekter og om seksualiteten, som træder ind i vores liv som traumer, der først forstås, længe efter de har indfundet sig. Heltens møder med kunsten og dens udøvere fremmaner dertil et særligt syn på det at skabe.

Ved salonen kan bogen købes for 200 kr.