Proust Bulletin nr.4

Udgivet af Det danske Proust-selskab

Redigeret af Neal Ashley Conrad og Helga Schmidt
Grafisk tilrettelægning: Jeanne Betak Cleemann.
Billedredaktion: Helga Schmidt
Læs anmeldelse

2008.  104 sider, kr. 184,-
I kommission hos Forlaget Multivers
ISBN 978-87-7917-239-5

Medlemmerne har modtaget Bulletin # 4 som en del af kontingentet.

 

Proust bulletin # 4 omhandler Proust-receptionen både i Frankrig og i Skandinavien, men især i Danmark. I forbindelse med den franske reception bringes i oversættelse det ene af de to interviews, Proust gav i 1913 samtidig med at første bind af På sporet, med titlen “Du côté de chez Swann” (dansk titel “Swanns verden”) udkom, og som et interessant og uhyre underholdende bidrag bringes den første og eneste lektørudtalelse, der viser hvor mærkelig og fremmedartet Proust må have forekommet den almindelige læser på den tid. Det endte med at Proust selv måtte finansiere udgivelsen.

Med hensyn til den danske reception af Proust bringes en stribe danske anmeldelser af værket, begyndende med Christian Rimestads kronik fra 1920 og videre med kronikker af Kai Friis Møller, Frederik Schyberg, Paul V. Rubow og frem til nyere essays af bl.a. Jørgen Gustava Brandt, Thorkild Hansen og Henrik Bjelke.

I forbindelse med den skandinaviske reception bringes i oversættelse et foredrag af professor emeritus Sigbrit Swahn, som hun holdt i 2000 på Bibliothèque Nationale i Paris, samt en  bemærkelsesværdig beretning af Algot Ruhe om dennes besøg hos Proust i 1922. Den svenske forfatter Algot Ruhe har æren for at være den første, der introducerede Proust i Skandinavien. Hans artikel “En ny fransk forfatter. Marcel Proust” blev publiceret i 1917 i Vår Tid

Contact Form Powered By : XYZScripts.com